Language switcher

Sa oled siin

Mis on salmonelloos?

1.Mis on salmonella?

  • Salmonella on bakter. Salmonellad on looduses laialt levinud mikroorganismid, mis elavad loomade seedetraktis, aga ka linnumunades, toorpiimas ja mujal loomsetes ning mitteloomset päritolu toiduainetes. Salmonella on bakterite perekond, millel on palju erinevaid tüvesid, mis võivad põhjustada haigusi erinevatel liigitel. Salmonella bakter võib põhjustada haigestumist (salmonelloosi) nii loomadel kui inimestel.  Mõni Salmonella bakteri tüvi, mis ei pruugi linnul põhjustada haigusi, võib põhjustada inimese haigestumise.

2. Kuidas salmonella levib?

  • Salmonella levib inimesele suu kaudu. Salmonella ei levi õhu kaudu. Salmonella on toidul märkamatu ega muuda toidu lõhna ja maitset. Külmutamine ei hävita salmonellat, aga kuumutamine üle 72 kraadi hävitab bakteri. Ehkki veetemperatuur keemisel on 100 kraadi, võime salmonella bakteri hävimises kindlad olla, kui muna on kõvaks keedetud. Salmonella levikuks on ohtlikud lihatooted, mida pole piisavalt küpsetatud.

3. Kuidas satub salmonella suhu?

  • Pesemata käed, pooltoores või toores lihatoodang – munad, toorpiim, pesemata puu- ja köögiviljad on kõik viisid, kuidas Salmonella suhu satub
  • Ristsaastumine tähendab seda, et kui inimene teeb näiteks salatit, mis koosneb kanast ja salatist ja isegi kui kana ära küpsetada, võib salmonella olla salatilehe peal. Sellist ristsaastumise riski suurendab näiteks see, kui kana ja salati hakkimiseks kasutatakse sama lõikelauda.

4. Mis on salmonelloos?

  • On nakkushaigus, mida põhjustab Salmonella bakter.
  • Salmonelloos on tüüpiline ja kõige sagedamini esinev bakteriaalne toidumürgitus, mis on levinud kogu maailmas.

5. Millised on salmonelloosi sümptomid?

Salmonelloosile on iseloomulikud tunnused kõhulahtisus, oksendamine, palavik ja nõrkus. Kindlasti tuleb pöörduda arsti poole. Eriti tundlikud on salmonelloosile lapsed, vanurid ning nõrgenenud vastupanuvõimega isikud. Haigus võib kulgeda väga raskelt, või ka nii, et ühtegi sümptomit ei ole või on need väga kerged.

6. Mida teha, kui mul on salmonelloosi sümptomid?

Kindlasti tuleb pöörduda arsti poole, et saada ravi ja vältida haiguse levitamist teistele inimestele.

7. Mida inimene saab ise teha, et end salmonella eest kaitsta?

Salmonelloosi ennetamiseks tuleb täita isiku- ja toiduhügieeninõudeid ning ohutu toidukäitlemise nõudeid.

Salmonella bakteriga nakatumise vältimiseks tuleb pesta korralikult käsi ja täita muid isikliku hügieeni nõudeid. Samuti tuleb olla toiduga väga puhas, järgida toidu hügieeni ja nõudeid toidu ohutule käitlemisele.

8. Millised on isikuhügieeninõuded?

  • Käte pesemine sooja vee ja seebiga vähemalt 20-30 sekundi jooksul enne ja pärast

a) toidu valmistamist,

b) tualetis käimist,

c) imiku mähkmete vahetamist

d) lemmikloomadega tegelemist;

  • Pärast iga toidu valmistamist vahetage nõud ja töötlemisvahendid ning peske need puhtaks.
  • Toiduvalmistamise käigus kasutage eelistatult paberist ühekordseks kasutamiseks mõeldud kuivatus- ja puhastuspaberit.

9. Kuidas vältida toidu saastumist Salmonellaga?

  • Hoidke alati (ka külmkapis) looma-, linnu- ja kalaliha ning munad üksteisest eraldi.
  • Kasutage võimaluse korral eraldi looma-, linnu- ja kalaliha lõikelaudu.
  • Peske kõiki toiduvalmistamise vahendeid (nõusid, lõikelaudu, nuge jm) pärast seda, kui need on toore liha või munadega kokku puutunud.
  • Ärge asetage valmistoitu nendele nõudele, kus enne seda on hoitud toorliha või -mune.

10. Kas tarbija saab kodus mingil moel kontrollida, kas toit on saastunud Salmonella bakteriga?

Tarbija ei peaks salmonelloosi pärast muretsema, tootja vastutab selle eest et tema pakutav toit oleks kvaliteetne ja nõuetekohane. Kui aga tarbija soovib veenduda, et toit ei ole salmonellabakteriga nakatunud, peab toit olema korralikult kuumutatud.

Viimati uuendatud: 6. Juuni 2019