Language switcher

Sa oled siin

Mis on listeeria ja kuidas seda vältida?

Listeeriabakter on eeskätt saastunud toiduga üle kanduv haigusetekitaja, kuid bakter on tõesti keskkonnas väga laialdaselt levinud ning teda esineb mullas, vees, taimedel ja imetajate soolestikus.

Nakkusallikaks võib olla ka haige loom või inimene. Koduloomadest on kõige sagedamini nakatunud veised, lambad ja kitsed. Loomad, kellel esinevad listerioosi sümptomid, võivad eritada haigusetekitajaid piima, vere ja roojaga. Haigustekitajat on leitud ka loomasöödast, lindudel, kaladel, putukatel jm. Listeeriabakteri laia leviku tõttu looduses puutuvad inimesed selle bakteriga sageli kokku, kuid sellega ei kaasne ilmtingimata nakatumist.

Millistes toitudes võib listerioosi põhjustavat listeeriabakterit esineda?

Listerioosi tekke põhjuseks on enamasti saastunud loomsete toiduainete tarvitamine, sh ebapiisavalt kuumutatud liha- ja kalatooted, toorpiim ja toorpiimatooted, toores puu- ja köögivili.

Kõrgema riskiga toitudeks on toidud, mis ei pea enne tarbimist küpsetama või keetma. Näiteks varasemalt kuumtöödeldud lihatooted, viinerid, pasteedid, toorpiimast valmistatud pehmed juustud jne.

Millisel temperatuuril levib listeeriabakter kõige paremini?

Listeeriabakterite kõige paremaks paljunemise temperatuuriks on -1,5 kuni 45 °C. Kui bakter on juba toidus, siis sügavkülmutamine seda ei hävita. Temperatuuri tõustes muutub keskkond bakteri jaoks taas soodsaks ja mikroorganism hakkab paljunema.

Erinevalt paljudest teistest bakteritest suudab listeeria ellu jääda ka ilma hapnikuta, seetõttu on just vaakumpakendatud toidud listeeria osas riskantsemad. Kui neis toitudes on listeeriabaktereid, siis saavad nad seal edukalt kasvada, kuna puuduvad ka teised bakterid, kes nende elutegevust pärsiksid.

Millisel temperatuuril listeeriabakter hävib?

Listeeria hävitamiseks on oluline, et toitu kuumutatakse piisava aja jooksul õigel temperatuuril. Selleks on vaja toitu kuumutada kuumusel 74°C vähemalt kaks minutit.

Kuidas käia ümber toore kalaga?

Kui valmistate toitu toorest kalast (näiteks soolakala), siis on oluline valmistatud toit mõistliku aja jooksul ära tarbida. Jälgige kindlasti toidu säilivuskuupäeva ja ärge sööge tähtaega ületanud tooteid.

Kas piim, eriti kitsepiim võib listeeriast nakatunud olla?

Toorpiima puhul pole vahet, kas tegemist on lehma- või kitsepiimaga. Toorpiimas leidub listeeriabaktereid harva, ja kui neid sealt leitakse, pärinevad nad ümbritsevast keskkonnast. Lehmapiima korral võib üheks saasteallikaks olla näiteks silo. Söödalt satub listeeria lehma udarale ja puuduliku lüpsihügieeni kaudu toorpiima. Praktikas on tegemist siiski üksikjuhtumitega ja muretsemiseks ei ole põhjust kui toorpiim tarbitakse ära võimalikult kiiresti. Tarbijad, kes soovivad tarbida toorpiima, peaksid  arvestama sellega, et toorpiima tuleb hoiustada jahedas ja tarbida ära hiljemalt viie päeva jooksul pärast lüpsi. Riskirühma kuuluvatel inimestel ei ole soovitav toorpiima tarbida. Ohutu on tarbida pastöriseeritud piima.

Kes kuuluvad listerioosi haigestumisel riskirühma?

Riskirühma kuuluvad immuunpuudulikkusega inimesed, lapsed, rasedad ja eakad.

Mida saan ohutuse osas kodus ära teha?

Vältige ristsaastumist, st puhastage lõikelauda, nuge ja teisi köögitarbed enne erinevate toiduainete töötlemist. Puhastage regulaarselt külmkappi.

Millised on listerioosi sümptomid?

Haiguse sümptomiteks on palavik, lihasvalud, iiveldus või kõhulahtisus.
 

Lühijuhend tarbijale:

* Võimalusel küpseta või keeda toitu. Jälgi, et toit oleks korralikult küpsenud nii väljast kui ka seest.
* Pese puu- ja köögivilja enne tarvitamist. Nt kapsa puhul jälgi, et muld oleks lehtedelt maha pestud.
* Pese käsi enne toidu valmistamist ja korduvalt toidu valmistamise ajal.
* Pese käsi pärast tualettruumi kasutamist.
* Pese ja desinfitseeri kõik pinnad ja köögiriistad, mida kasutad toidu valmistamiseks.
* Hoia toores loomaliha, linnuliha ja mereannid eraldi muudest toiduainetest.
* Tarvita toore toidu töötlemisel eraldi köögitarbeid (nuge ja lõikelaudasid).
* Säilita toitu anumates, et vältida valmistatud toidu kontakti toore toiduga.
* Hoia köök ja toit puhtana.

Juhul kui olete söönud küpsetamata tooteid ning teil on tekkinud halb enesetunne ja/või kõhulahtisus, siis pöörduge võimalikult kiirelt perearsti poole.

Rohkem infot listerioosi ja listeeriabakterite kohta leiate Terviseameti kodulehelt.

 

 

Viimati uuendatud: 11. Detsember 2019