Language switcher

Sa oled siin

Gluteenivaba toit

Gluteen on nisus (kõik Triticum’i liigid), rukkis, odras (ja ka kaeras) või nende ristandites ja nimetatud teraviljasaadustes olev valgufraktsioon, mida osa inimestest ei talu.

Gluteen võib kahjustada gluteenitalumatusega inimeste tervist. Teave gluteeni puudumise või vähendatud sisalduse kohta toidus peaks aitama gluteenitalumatusega inimestel tagada endale nii kodus kui ka väljaspool kodu einestades mitmekülgse toiduvaliku.

Gluteenivabaks toiduks saab pidada kõiki toite, mis ei sisalda gluteeni. Toit võib olla looduslikult gluteenivaba või valmistatud looduslikult gluteenivabadest koostisosadest.

Toit võib olla ka spetsiaalselt toodetud, valmistatud ja/või töödeldud nii, et vähendada ühe või mitme gluteeni sisaldava koostisosa gluteenisisaldust või asendada gluteeni sisaldavad koostisosad looduslikult gluteenivabade koostisosadega.

Teaduslikele andmetele tuginedes on määratletud gluteenitalumatusega inimesele sobiva gluteenivaba toidu gluteenisisaldus, mis tohib olla mitte suurem kui 20 mg/kg. Samas võivad erinevad gluteenitalumatusega inimesed taluda teatavates piirides erinevaid väikseid gluteenikoguseid. Neile sobiva väga madala gluteenisisaldusega toidu gluteenisisaldus tohib olla mitte suurem kui 100 mg/kg.

Gluteenivabu toite reguleerib Komisjoni rakendusmäärus (EL) nr  828/2014.Oluline on tähele panna nõuded kehtivad nii müügipakendis toidu kui ka müügipakendisse pakendamata toidu (sh toitlustusasutuses pakutavate roogade) kohta teabe esitamisel.

Viimati uuendatud: 26. Mai 2019