Language switcher

Sa oled siin

Mahetoitlustamine

Eestis saab kasutada spetsiaalselt toitlustajatele mõeldud ökomärki, millega saab viidata mahetooraine kasutamisele. Ökomärgi eesmärk on luua lihtsustatud võimalus tarbijate teavitamiseks, et soodustada mahetooraine kasutamist toitlustusettevõtetes. 

Märki saavad kasutada kõik toitlustusettevõtted, kus mahetoodete osakaal kogu sisseostetud toorainest moodustab igakuiselt vähemalt 20 protsenti. 

Toitlustajate ökomärgil saab näidata ettevõttes kasutatava mahetooraine osakaalu kolmes vahemikus:

  • 20–50% toorainest on mahe;
  • 50–80% toorainest on mahe;
  • 80–100% toorainest on mahe.

Protsendivahemikku on võimalik näidata toitlustusettevõttes nähtavas kohas, kasutades selleks väljatöötatud ökomärke. Märgiga samas vaateväljas tuleb esitada teave selle kohta, kas osakaal on arvutatud põllumajandustoodete koguse või maksumuse põhjal.

Vastava maaeluministri määrusega antakse lihtsustatud võimalus mahetooraine kasutamise üle arvestuse pidamiseks ja mahetooraine kasutamisele viitamiseks.

Võimalik on mahetoidule viidata ka nö roogade ja toorainete kaupa, sel juhul kehtivad detailsed nõuded mahetoidu valmistamisele. Täpsemat infot selle kohta leiab juhendist. (1.19 MB, PDF)

Mahetoitlustamisest ja ökomärgi kasutamisest peab Veterinaar- ja Toiduametit teavitatama.

Viimati uuendatud: 27. Mai 2019