Language switcher

Sa oled siin

Toitumisalane teave

Toitumisalane teave annab tarbijale infot toidu energiasisalduse ja toitainete koguste kohta aidates kaasa teadlike toidu valikute tegemisele.

Toitumisalane teave esitatakse 100 g või 100 ml toidu kohta ühes kohas tabelina, numbrid üksteise all. Kui tabeliks ei ole ruumi võib teavet esitada ka üksteise järel.

Toitumisalase teabe esitamisel tuleb järgida tähemärgisuuruse nõuet. (PDF)

Toitumisalases teabes esitatud väärtused peavad olema keskmised väärtused, mille aluseks on:

  • toidu analüüs või
  • üldiselt kehtivad ja heakskiidetud andmed või
  • arvutused koostisosade teadaolevate või tegelike keskmiste väärtuste põhjal.

Arvutamiseks saab kasutada toitumise infosüsteemi NutriData rakendusi:

nt Toote arvutus- ja sisestusprogramm
nt Toidu koostise andmebaas

Toitumisalases teabes esitatavaid keskmisi väärtusi on lubatud ümardada arvestades ümardamissuuniseid.

  • Kohustuslik toitumisalane teave (loe edasi 1)
  • Kohustuslikku toitumisalase teabe sisu võib täiendada (loe edasi 2)
  • Vabatahtlikult võib lisaks 100 g (ml) toote toitumisalasele teabele anda teavet (loe edasi 3)
  • Vabatahtlikult võib teatud osa toitumisalasest teabest korrata pakendi põhivaateväljal (loe edasi 4)
  • Erandid toitumisalase teabe esitamisel (loe edasi)

(1) Kohustuslik toitumisalane teave esitatakse 100 g (või 100 ml) kohta ja see peab sisaldama järgmisi näitajaid järgmises järjestuses:

Energiasisaldus kJ/kcal

Rasvad,

millest küllastunud rasvhapped

g

g

Süsivesikud,g

millest suhkrud*

g

g

Valgud

g

Sool** g

* Toitumisalases teabes esitatavad suhkrud on kõik monosahhariidid ja disahhariidid, mis toidus sisalduvad (nt glükoos, fruktoos, laktoos, sahharoos, maltoos jne), mitte ainult toidule lisatav suhkur. Suhkrute hulka ei arvestata polüoole.

** Toitumisalase teabes esitatav sool on soolasisalduse ekvivalent, mis arvutatakse toidu üldise naatriumisisalduse põhjal kasutades valemit: sool = naatrium x 2,5

Kui see on asjakohane võib toitumisalase teabe vahetusse lähedusse lisada märke, et soola sisaldus tuleneb ainult loodusliku naatriumi olemasolust.

Energiasisaldus esitatakse alati kilodžaulides (kJ) ja kilokalorites (kcal), märkides esimesele kohale kilodžaulid ning teisele kohale kilokalorid. Toidu energiasisaldus arvutatakse toitainete koguste põhjal kasutades ümberarvutuskoefitsiente.

Kui energiasisaldus või mõne toitaine kogus tootes on väheoluline ehk tühine, võib teabe nende ainete osas asendada sõnadega nagu „Sisaldab väheolulisel määral ….“. Sellisel juhul ei esitata toitumisalases teabes väheolulisel määral sisalduvaid toitaineid. Toitumisalase teabe vahetus läheduses (nt tabeli all) esitatakse tekst „Sisaldab väheolulisel määral ……“ koos asjakohase loeteluga. Teksti „sisaldab väheolulisel määral“ saab kasutada järgmistel tingimustel:

  Väheoluline kogus 100g/100ml kohta
rasvad, süsivesikud, suhkrud, valgud , kiudained, polüoolid, tärklis ≤0,5 g
küllastunud, mono- ja polüküllastumata rasvhapped ≤0,1 g
sool ≤0,0125 g

(2) Kohustuslikku toitumisalase teabe sisu võib täiendada ühe või mitme ainega järgmisest loetelust:
• monoküllastumata rasvhapped;
• polüküllastumata rasvhapped;
• polüoolid;
• tärklis;
• kiudained;
• vitamiinid;
• mineraaltoitained.
NB! Toitumisalases teabes ei ole lubatud esitada nt laktoosi- või oomega-3-rasvhapete sisaldust.

Teabe esitamisel tuleb järgida all toodud tabelis etteantud järjekorda:

Energiasisaldus kJ/kcal
rasvad,
millest
-küllastunud rasvhapped
-monoküllastumata rasvhapped
-polüküllastumata rasvhapped

g

g

süsivesikud,
millest
-suhkrud
-polüoolid
-tärklis

g

g

kiudained g
valgud g
sool  g
vitamiinid ja mineraalained  

NB! Vitamiine ja mineraalaineid esitatakse vaid juhul, kui neid sisaldub toidus märkimisväärses koguses. Vitamiinide ja mineraalainete kogusele lisatakse % võrdluskogusest, nt: vitamiin D 2,5 µg (50 % päevasest võrdluskogusest) (vt ka Näiteid toitumisalase teabe esitamisest (PDF)).

(3) Vabatahtlikult võib lisaks 100 g (ml) toote toitumisalasele teabele anda teavet:

Portsjoni või tarbimisühiku kohta: energiasisaldus (kJ ja kcal) ning toitainete kogused antakse portsjoni või tarbimisühiku kohta arvestades seejuures, et:
• portsjon või tarbimisühik peab olema tarbijale kergesti äratuntav;
•  portsjoni/tarbimisühiku suurus peab olema kindlaks määratud ja esitatud toitumisalase teabe vahetus läheduses (siin võib kasutada ka piktogramme või sümboleid);
• esitatud peab olema pakendis sisalduvate portsjonite/tarbimisühikute arv;
Võrdluskoguse protsendina 100 g toote kohta: 100 g (ml) toidu energiasisaldus ja toitainete kogused väljendatakse keskmise täiskasvanu võrdluskoguse suhtes protsentides;
• selliselt väljendatud teabe vahetus läheduses tuleb esitada lisateave: „Keskmise täiskasvanu võrdluskogus (8400 kJ / 2000 kcal)“;
Võrdluskoguse protsendina portsjoni kohta: ühe portsjoni energiasisaldus ja toitainete kogused väljendatakse keskmise täiskasvanu võrdluskoguse suhtes protsentides

(4) Vabatahtlikult võib teatud osa toitumisalasest teabest korrata pakendi põhivaateväljal. Korratava teabe esitusviis ei ole reguleeritud (ei pea olema nt tabelina).
Korrata võib:
• energiasisaldust või
• energiasisaldust koos rasvade, küllastunud rasvhapete, suhkrute ja soola kogusega.
Energiasisaldus väljendatakse korratavas teabes alati 100 g (ml) kohta nii kilodžaulides kui ka kilokalorites. Lisaks võib energiasisaldust väljendada (korrata) portsjoni kohta (nii kJ kui ka kcal), võrdluskoguse protsendina 100 g kohta ja võrdluskoguse protsendina portsjoni kohta.
Valitud toitained võib väljendada korratavas teabes 100 g (ml) kohta, portsjoni kohta, võrdluskoguse protsendina 100 g (ml) kohta ja/või võrdluskoguse protsendina portsjoni kohta.

Viimati uuendatud: 22. Aprill 2020