Language switcher

Sa oled siin

Uuendtoit

Uuendtoit on toit, mida ei ole toiduna olulisel määral tarbitud enne 15. maid 1997. a.

Selleks, et olla kindel, et uued toidud oleksid inimestele ohutud, tuleb hinnata nende ohutust.

Seega võib Euroopa Liidus turustada ainult neid uuendtoite, mis on Euroopa Toiduohutusameti poolt hinnatud ohutuks ja millele on Euroopa Komisjon andnud vastava loa.

Euroopa Liidus lubatud uuendtoidud leiab siit (01.07.2019. a seisuga).

Uuendtoidu alla kuuluvad järgmised toidud:

  • uue või tahtlikult muudetud molekulaarstruktuuriga toit;
  • mikroorganismidest, seentest või vetikatest koosnev, neist saadud või toodetud toit;
  • mineraalset päritolu materjalist koosnev, sellest saadud või toodetud toit;
  • taimedest või nende osadest koosnev, neist saadud või toodetud toit;
  • loomadest või nende osadest koosnev, nendest saadud või toodetud toit;
  • rakukultuurist või koekultuurist (loomadest, taimedest, mikroorganismidest, seentest, vetikatest) koosnev, neist saadud või toodetud toit;
  • tehisnanomaterjalist koosnev toit;
  • uue tootmisprotsessiga saadud toidud, kui see põhjustab toidu koostises või struktuuris olulisi muutusi, mõjutades sellega toiteväärtust, inimese ainevahetust või ebasoovitavate ainete sisaldust.

Uuendtoitude alla kuuluvad näiteks chia seemned, krilliõli, lükopeen, noni mahl, ultraviolettkiirgusega töödeldud toidud (pärm, piim, leib, seened), koriandriseemneõli, laktoferriin, zeaksantiin, metüültselluloos, rapsiseemnevalk.

Uuendtoidu alla ei kuulu:

Uuendtoitude valdkonda reguleerib Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus nr 2015/2283. 

Viimati uuendatud: 30. Juuli 2019