Language switcher

Sa oled siin

Gluteenivaba

Kui tarbijale soovitakse anda teavet gluteeni puudumise kohta toidus või gluteenisisalduse vähendamisest toidus – nt toidu müügipakendi märgistusel, toitlustusasutuse menüüs, toote kodulehel, reklaamis jm - siis seda tehakse üksnes väljenditega „gluteenivaba“ või „väga väikese gluteenisisaldusega“ arvestades allpool toodud tingimusi.

Nimetatud väljendeid ei asendata muude samatähenduslike väljenditega (nt väljendit „gluteenivaba“ ei asendata väljendiga ei sisalda gluteeni, väljendit „väga väikese gluteenisisaldusega“ ei asendata väljendiga vähendatud gluteenisisaldusega vms).

Väljendid „gluteenivaba“ ja „väga väikese gluteenisisaldusega“ ei ole käsitletavad toitumisalase väitena, vaid tarbijale teabe esitamisena.

Gluteenivaba märgistuse kasutamise tingimused on reguleeritud määrusega 828/2014, mille kohaselt saab kasutada järgmiseid väiteid:

  • „gluteenivaba“- juhul, kui toidus on gluteenisisaldus mitte suurem kui 20 mg/kg
  • „väga väikese gluteeni sisaldusega“- juhul, kui toidus on gluteenisisaldus mitte suurem kui 100 mg/kg, kusjuures see toit sisaldab nisust, rukkist, odrast, kaerast või nende ristanditest saadud koostisosa (ühte või mitut), mida on gluteenisisalduse vähendamiseks spetsiaalselt töödeldud.

Kaera sisaldava toidu märgistusel või mujal toidualases teabes võib väljendeid „gluteenivaba“ või „väga väikese gluteenisisaldusega“ kasutada juhul, kui toidus sisalduv kaer on spetsiaalselt toodetud ja/või töödeldud nii, et oleks välditud saastumine nisu, rukki, odra või nende ristanditega, ning sellise kaera gluteenisisaldus ei ole suurem kui 20 mg/kg.

Väljenditele „gluteenivaba“ ja „väga väikese gluteenisisaldusega“ võib lisada:

  • „sobib gluteenitalumatusega inimestele“ või „sobib tsöliaakiahaigetele“
  • „spetsiaalselt valmistatud gluteenitalumatusega inimestele“ või „spetsiaalselt valmistatud tsöliaakiahaigetele“ juhul, kui see toit on spetsiaalselt toodetud, valmistatud ja/või töödeldud nii, et vähendada ühe või mitme gluteeni sisaldava koostisosa gluteenisisaldust või asendada gluteeni sisaldavad koostisosad looduslikult gluteenivabade koostisosadega.

Väljendi „gluteenivaba“ kasutamine ei ole keelatud ka looduslikult gluteenivabu koostisosi sisaldava toidu puhul. Seejuures tuleb arvestada, et väljendit „gluteenivaba“ ei ole lubatud kasutada juhul, kui kõik samalaadsed toidud on tegelikult gluteenivabad. Nii on näiteks mistahes soolakala lõigud, puuvilja-marjasmuutid, puuvilja-marjalisandiga maitsestatud piimad kõik gluteeni mittesisaldavad ning teavet „gluteenivaba“ lisada ei tohi. Samas võib mandlijahust valmistatud biskviidile lisada teabe „gluteenivaba“, sest tavapärane nisujahuga valmistatud biskviit sisaldab gluteeni.

Väljendeid „gluteenivaba“ või „väga väikese gluteenisisaldusega“ ei tohi kasutada imiku piimasegude ja jätkupiimasegude kohta, sest nende valmistamisel on gluteeni sisaldavate koostisosade kasutamine keelatud.

Gluteenisisalduse või selle puudumise märkimine on aga kohustuslik alla kuue kuu vanusele imikule ettenähtud toidu müügipakendi märgistusel (vt täpsemalt Maaeluministri määrus nr 43 „Eritoidu koostis- ja kvaliteedinõuded, selle valmistamiseks kasutatavate ainete ja selle käitlemise nõuded ning eritoidu kohta toidualase teabe esitamise nõuded“).  

Üksikasju, millele pöörata tähelepanu gluteenivaba toidu valmistamisel, selgitatakse juhendites Gluteen käitlemisel (186.57 KB, PDF)ning Enesekontrolli korraldamise juhend (1.44 MB, PDF).

Gluteenisisaldust toidus saab määrata laboratoorse analüüsi teel. Eestis teostab analüüse näiteks Veterinaar- ja Toidulaboratoorium (analüüside hinnakiri).

Lisaks väljendile „gluteenivaba“ võib gluteenivabadel müügipakendis toodetel leida ka „läbikriipsutatud viljapea“ märgist:

 

Antud märgist tohib kasutada vaid Eesti Tsöliaakia Seltsi poolt väljastatava litsentsi alusel.  Väljastatud märgis sisaldab ka registreerimisnumbrit. Märgise kasutamisõiguse saamiseks gluteenivabal toidul pöörduda Eesti Tsöliaakia Seltsi poole.

Viimati uuendatud: 27. Mai 2019