Language switcher

Sa oled siin

Mis on listeeria ja kuidas seda vältida?

11. Detsember 2019 - 9:10

Listeeriabakter on eeskätt saastunud toiduga üle kanduv haigusetekitaja, kuid bakter on tõesti keskkonnas väga laialdaselt levinud ning teda esineb mullas, vees, taimedel ja imetajate soolestikus.

Nakkusallikaks võib olla ka haige loom või inimene. Koduloomadest on kõige sagedamini nakatunud veised, lambad ja kitsed. Loomad, kellel esinevad listerioosi sümptomid, võivad eritada haigusetekitajaid piima, vere ja roojaga. Haigustekitajat on leitud ka loomasöödast, lindudel, kaladel, putukatel jm. Listeeriabakteri laia leviku tõttu looduses puutuvad inimesed selle bakteriga sageli kokku, kuid sellega ei kaasne ilmtingimata nakatumist.

Millistes toitudes võib listerioosi põhjustavat listeeriabakterit esineda?

Listerioosi tekke põhjuseks on enamasti saastunud loomsete toiduainete tarvitamine, sh ebapiisavalt kuumutatud liha- ja kalatooted, toorpiim ja toorpiimatooted, toores puu- ja köögivili.

Kõrgema riskiga toitudeks on toidud, mis ei pea enne tarbimist küpsetama või keetma. Näiteks kuumtöödeldud lihatooted, viinerid, pasteedid, toorpiimast valmistatud pehmed juustud jne.

Pikemalt saate lugeda siit.