Language switcher

Sa oled siin

Soovitused toidukäitlejatele seoses koroonaviirusega

10. Märts 2020 - 12:40

Kuna teaduslike andmete järgi inimesed koroonaviirusega toidu kaudu ei nakatu, on ebatõenäoline, et viirus COVID-19 levib toiduga. Koroonaviirused vajavad paljunemiseks peremeesorganismi ehk looma või inimest ega saa toidus paljuneda. Põhjalik kuumtöötlemine eeldatavalt surmab viiruse, sest teada on, et kuumtöötlemine 60 °C juures vähemalt 30 minuti jooksul hävitab tõhusalt teisi viiruseid.

Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) jälgib tähelepanelikult COVID-19 puhangutega seotut riikides üle maailma. Käesolevaks hetkeks ei ole olemas mingeid tõendeid selle kohta, et toit on selle viiruse allikaks või kandjaks.
 

Kui kaua püsib viirus pindadel eluvõimelisena?

Uuringute põhjal arvatakse, et koroonaviirused (esialgse info põhjal ka COVID-19) võivad pindadel eluvõimelisena püsida paar tundi kuni mitu päeva. See aeg võib erineda sõltuvalt pinna tüübist, keskkonna temperatuurist või niiskusest.

Kui kahtlustate, et pind võib olla viirusega saastunud, puhastage see desinfitseeriva vahendiga. Puhastage käsi alkoholipõhise kätegeeliga või peske neid seebi ja veega. Vältige silmade, suu või nina puudutamist.

Loe pikemalt toidukäitlejatele antavaid juhiseid siit.