Language switcher

Sa oled siin

VTA kommentaar listeeria vastaste meetmete kohta Eesti turul

27. September 2019 - 16:32
Foto on illustratiivne.

Kuna meile on viimastel päevadel tulnud küsimusi seoses listerioosi põhjustava bakteri ja M.V.Wooli kalatoodetega, siis kinnitame omalt poolt, et ettevõtte tooted on Veterinaar- ja Toiduameti (VTA) kõrgendatud järelevalve all. See tähendab seda, et lisaks M.V.Woolille  seatud kohustuse uurida iga tootepartiid enne ettevõttest väljastamist, et tooted ei sisaldaks Listeria monocytogenes-e bakterit, kontrollib ka VTA suurendatud sageduse ja mahtudega M.V.Wooli tooteid.

VTA võtab ka ise proove nii ettevõtte tootmisest kui ka jaekaubanduses müüdavatest toodetest. Juhul kui tootja avastab mittenõuetekohase toote, ei tohi ta toodet turule lasta. Juhul kui VTA avastab jaemüügist mittenõuetekohase toote, kõrvaldatakse toode müügilt ja tarbijal on õigus ostetud kaup tagastada.

Veterinaar- ja Toiduameti tellitud uuringud tuvastasid listeeriabakteri tüve ST 1247 Eesti suurima kalatootja M. V. Wooli toodetest, kalatehase tootmishoonest kui ka listerioosi haigestunud inimestelt. Puhangutüvi ST1247 on seotud listerioosijuhtumitega inimestel kokku kuues Euroopa Liidu liikmesriigis (26 juhtu).

Vastavalt seadusele vastutavad käitlejad oma ettevõttes valmistatava toidu nõuetekohasuse eest kõigil töötlemise etappidel alates vastuvõtmisest ning käitlemise nõuetekohasuse eest ja on kohustatud kasutama kõiki võimalusi selle tagamiseks. Lisaks määrab valmistaja tootele säilitamisaja ja –tingimused mis peavad tagama toidu ohutuse, arvestades tarbijani jõudmise viise (nt tingimused jae- ja hulgikaubanduses) ja ka seda, millised on tarbija tavapärased võimalused toidu säilitamiseks.

Juhised tarbijale:

* Võimalusel küpseta või keeda toitu. Antud bakter on tundlik kuumtöötlemise suhtes, toote sisetemperatuuril 74 °C hävib bakter koheselt.
* Pese käsi enne toidu valmistamist ja korduvalt toidu valmistamise ajal.
* Pese käsi pärast tualettruumi kasutamist.
* Pese ja desinfitseeri kõik pinnad ja köögiriistad, mida kasutad toidu valmistamiseks.
* Hoia toores loomaliha, linnuliha ja mereannid eraldi muudest toiduainetest.
* Tarvita toore toidu töötlemisel eraldi köögitarbeid (nuge ja lõikelaudasid).
* Säilita toitu anumates, et vältida valmistatud toidu kontakti toorega.
* Hoia köök ja toit puhtana.

Juhul kui olete söönud küpsetamata kalatooteid ning teil on tekkinud halb enesetunne ja/või kõhulahtisus, siis pöörduge koheselt perearsti poole.

Rohkem infot listerioosi ja Listeria monocytogenes-e kohta leiate Terviseameti kodulehelt.

Loe lisaks EFSA ja ECDC raportist.